Peter Van Rompuy, Belgian parliamentary and son of EU President Herman Van Rompuy, introduced a proposal today to significantly raise the crowdfunding potential in Belgium. This proposal would have quite some impact on the crowdfunding potential in Belgium, and bring us up to level with our surrounding countries such as The Netherlands and the UK.

De Tijd, the leading financial newspaper in Belgium, reports today about that this new proposal. Currently, the limit of the maximum budget to be raised is set at 100.000 EUR per project. For the music projects that we enable via SonicAngel.com – this is sufficient for most projects. But now that we’re moving into films and TV productions via FilmAngel.TV, higher budgets could quickly be required. Most importantly, we are launching www.angel.me to enable crowdfunding for startups to find their seed equity, and ofcourse there the 100k€ limit is clearly an issue to realize the potential of the startups, and hence the competitive situation of our country related to our surrounding countries that allow seed equity crowdfunding up and over 1 million EUROS.

I’m quite convinced that we can find a balanced proposal that enables the creative economy and the entrepreneurial ecosystem on the one hand, and protect fan investments and rights on the other.

The full article, quoting Senator Peter Van Rompuy, regulator FSMA CEO Jean-Paul Servais and myself here below (in Dutch, from De Tijd).

No need to say we’re in full support!

bart

 

From: De Tijd
Crowdfunding moet naar 1 miljoen euro

Crowdfunding is een manier om projecten gefinancierd te krijgen door bij een groot publiek kleine bedragen in te zamelen, vaak via het internet. In België financierde de muzikant Tom Dice zo zijn eerste plaatje nadat hij geweigerd was door klassieke platenfirma’s. Zijn fans konden zich inkopen in zijn project en ontvingen maar liefst 260 procent winst per aandeel.

Tom Dice deed daarbij een beroep op SonicAngel. Dat bedrijf werd in mei 2010 opgericht door Bart Becks, ex-CEO van Skynet, en Maurice Engelen, frontman van Praga Kahn, om muzikanten via crowdfunding aan het nodige kapitaal te helpen. Het eerste bedrijf dat in ons land gebruikmaakte van het systeem was Akamusic in 2008.

Maar anders dan in andere landen is er in België geen specifieke regelgeving. Volgens de bestaande wetgeving kan in ons land zonder al te veel rompslomp 100.000 euro worden ingezameld. Als het om een hoger bedrag gaat, wordt het project beschouwd als een financiële instelling die een ‘beroep doet op het openbaar spaarwezen’. In dat geval moet de financiële waakhond FSMA een vergunning afleveren.

Het wetsvoorstel van Peter Van Rompuy moet het mogelijk maken dat zonder vergunningen tot 1 miljoen euro kan worden ingezameld, waardoor meer projecten in aanmerking zouden komen. ‘De kredietcrisis maakt het steeds moeilijker voor projecten voldoende financiering te vinden via de banken. Waarom geven we burgers niet de kans te investeren in initiatieven van hun keuze?’, zegt Peter Van Rompuy. Hij wijst er nog op dat de rente op spaarboekjes historisch laag is, en dat crowdfunding een hogere return op spaargeld kan opleveren. ‘De Belgen hebben maar liefst 225 miljard euro op de bank staan. Crowdfunding maakt het mogelijk een deel van dat kapitaal te investeren in projecten van eigen keuze – en  vaak ook van eigen bodem – die een grotere return kunnen hebben.’

Een goede zaak, vindt Bart Becks. ‘We willen ook films en ontwerpers financieren met crowdfunding. Daarnaast denken we aan zaaikapitaal voor start-ups. Dan heb je een veel hoger budget nodig.

De financiële waakhond FSMA zal volgens beiden wel een oogje in het zeil moeten houden, zodat crowdfunding niet leidt tot oplichting. ‘Er moet een goed evenwicht worden gevonden tussen het aanmoedigen van financiering via crowdfunding en de controle van de aanbieders’, zegt Van Rompuy.

FSMA-topman Jean-Paul Servais liet onlangs zelf weten dat de waakhond zich wil buigen over het populairder wordende crowdfunding.